Stikkord

, ,

Hvordan kan man tilgi noen som har gjort en vondt? Skal man det? Er det overhode mulig å tilgi noen som har trampet på deg, skadet deg, såret deg på det groveste? Hvis du lærer deg å bære med deg det vonde, tar du da det med deg i andre situasjoner, kanksje litt mindre alvorlige hendelser?  Eller er det forskjell, er det noen som er lettere å tilgi enn andre? Tilgir man lettere det som vi har opplevd som barn enn som voksen? Jeg tror jeg fyller på med opplevelser som jeg ikke klarer å glemme eller tilgi. Det blir bare større og større. Tyngre og tyngre.

Noen ganger kan det kjennes ut som om jeg bobler over av sinne. Et usunt sinne som ikke handler om at jeg ikke finner søppelposene når jeg står å bytter bleie på Li. Sinne kan selfølgelig være sunt i noen situasjoner, og i andre, også helt nødvendig. Men for meg kjennes det ut som gammelt, bittert sinne. Et sinne som ikke handler om den konkrete situasjonen jeg er i, men noe annet. Noe som jeg ikke vil føre videre.

Det som er vanskelig er at jeg har all grunn til å ha det vondt, være sint, såret og lei meg. Det som jeg har opplevd kvalifiserer til det. Jeg kan finne 100 grunner hvorfor jeg føler det jeg føler. Hva som har blitt sagt og gjort. Sinnet er berettiget. Men det handler ikke om det. Jeg trenger å tilgi. For min skyld. Jeg vil ikke bære på denne bitterheten lenger, jeg vil ikke kjenne tyngden av den. Den er som et svart hull inni meg som ikke forsvinner. Jeg vil ha fred. Jeg vil bli fri.

Men hvordan tilgir man? Det er en ting å ønske det, men hvor går veien videre? Å prate med de personene som har gjort meg vondt er uaktuelt, det er helt umulig. Men jeg kan tenke på det. Jeg kan se for meg et møte i mitt hode. Jeg kan tenke på hva jeg ville ha sagt dersom jeg stod ansikt til ansikt med den personen. Kanskje det kunne være en begynnelse. Og så kan jeg skrive et brev. Jeg trenger  ikke sende det. Bare skrive det jeg vil si og avslutte med at jeg tilgir deg.

Jeg skal gjøre det for min skyld. For jeg skader meg selv med å bære på så mye vondt.

Tilgivelse er svaret på barnets drøm om miraklet som gjør det istykkerrevne helt og det skitne rent.
Reklamer